Mestermøte med historisk sus!

Under årets utgave av Mestermøte i Mjøskæinta vies en stor del av repertoaret til utdrag fra Richard Wagners opera Lohengrin.

Operaen ble skrevet i 1846–1848 over sagnkretsen om helten Garin le Lohengrin. Den hadde urpremiere i Weimar 28. august 1850 og ble oppført første gang i Oslo i 1885. En av verdens mest brukte brudemarsjer er hentet fra brudekoret i tredje akt.

Richard Wagner, fotografert i 1875

Lohengrin hadde stor betydning for Kirsten Flagstads karriere og utvikling som sanger. Allerede som 10-åring mottok hun et partitur av operaen i bursdagsgave. Kirsten hadde spilt klaver i flere år på dette tidspunktet, men gjennom disse notene oppdaget hun for alvor gleden av å synge, og hun lærte seg like godt hele stykket utenat på svært kort tid. Dette resulterte i at hun fortsatte å motta partiturer til forskjellige begivenheter, og hadde dermed omlag 30 operaroller på repertoaret innen hun var 18 år gammel.

Kirsten Flagstad som Elsa i Lohengrin

Kirsten gjør rollen som Elsa for første gang 14. juni1929, i en produksjon av Nationaltheatret. Hun gjør stor suksess og The Metropolitan Opera House fra New York merker seg henne allerede da. Til stede ved denne forestillingen var det også en investor fra Kristiansand som la merke til henne. Henry Johansen, en rik enkemann, sørget for å komme i snakk med henne og de fant snart tonen. De giftet seg allerede året etter og holdt sammen til Henrys død i 1946.

Kirsten Flagstad og Henry Johansen

Under Mestermøte i Mjøskæinta får vi høre to duetter og to soloer fra operaen, bl.a. fantastiske Einsam in trüben tagen også kalt Elsas drøm.

Kveldens solister er ingen ringere en sopran Hedvig Haugerud og tenor Magnus Staveland. Begge er svært etterspurte sangere, og vi ser frem til å høre de i samspill med Orkester Innlandet, under ledelse av Hamars egen Ingunn Korsgård Hagen. Under konserten får vi også høre verk av Elgar, Puccini og Mendelsohn.

Tenor Magnus Staveland og sopran Hedvig Haugerud

Gå ikke glipp av denne sjansen til å oppleve noe av det aller fineste operalitteraturen har å by på, stemningsfult innrammet av ruinene på Domkirkeodden.

Velkommen til Kirsten Flagstad festival 2024!

Anders Lillebo

Kommunikasjonsansvarlig, Kirsten Flagstad festival

Forrige
Forrige

—Jeg har nok hele tiden hatt et ønske om å lage musikk selv!

Neste
Neste

Programmet er klart!